Inițiative pentru Liceu

2020-2021

Activitățile prezentate sunt destinate exclusiv elevilor de liceu din cadrul Colegiului Național Bilingv "George Coșbuc". De aceea, pentru înscrierea la activități este necesar să fiți înregistrați cu adresa de email de la colegiu.

Există un număr limitat de participanți la fiecare activitate. În cazul în care numărul de înscrieri este mai mare, fiecare facilitator va selecta participanții (în ordinea înscrierii și/sau luând în considerare răspunsurile la întrebări) și va informa toate persoanele înscrise despre situația înscrierii. Pentru unele activități se pot organiza grupe suplimentare, în alte zile. Datorită situației curente, întâlnirile se desfășoară online.

Activități

Programare în Python

Curs pentru începători

Întâlnirile se desfășoară o dată pe săptămână, în ziua de joi, între orele 18-19. Prima întâlnire va fi pe 18 februarie 2021, iar programul se desfășoară în perioada februarie - iunie 2021.

Număr maxim de participanți: 10.

Facilitator: Vlad ENACHE, părinte 9U1

Cursul se adresează elevilor de liceu care vor să învețe să programeze. Nu sunt necesare cunoștințe anterioare de informatică / programare. Va fi folosit limbajul Python – un limbaj modern, multi-platformă, expresiv, ușor de învățat, care permite concentrarea pe gândire / algoritmi, mai degrabă decât pe canoanele limbajului. Python este folosit intens de Google, YouTube, eBay, Instagram, Reddit, Dropbox, PayPal și multe alte companii, cunoscând o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani.

Ce vedem când privim?

Educație vizuală

Întâlnirile se desfășoară o dată pe săptămână, în ziua de joi, între orele 10-11. Prima întâlnire va fi pe 12 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021.

Număr maxim de participanți: 20.

Facilitator: Valentina BÂCU, părinte 8C

Vom descifra împreună care este sensul imaginilor care ne înconjoară, pornind de la modul cum ne raportăm în fața fotografiilor de pe Instagram, până la modul în care descifrăm sensul unui tablou într-un muzeu.

Vom învăța noțiuni de semiotică a imaginii (cromatica, iluminarea, linii, forme și textură în imaginea fotografică, încadrarea și profunzimea câmpului, cadrul și direcția privirii, compoziția imaginii fotografice), exemplificând fiecare temă cu exemple din arta fotografică, cinematografică, publicitară, muzeală.

Obiceiuri bune pentru corp, minte și suflet

Autocunoaștere și dezvoltare personală

Întâlnirile se desfășoară o dată la 2 săptămâni, în ziua de luni, între orele 18-19. Prima întâlnire va fi pe 16 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - aprilie 2021 (2 grupe).

Număr maxim de participanți: 15

Facilitator: Ioana PERIEȚEANU, părinte 9R1

Teme propuse: exerciții fizice lângă birou (Qigong), temperamentul - cum să-i înțelegi pe ceilalți înțelegându-te pe tine, distorsiuni și erori cognitive (gândire critică), tehnici de gestionare emoțională, managementul timpului, exerciții de autocunoaștere, somnul – cum / cât / de ce, prevenirea epuizării (sindromul burnout), stilul de atașament și relațiile de prietenie, managementul de proiect în viața personală.

Abilități interpersonale pentru școală, carieră și viață

Soft skills

Întâlnirile se desfășoară o dată la 2 săptămâni, în ziua de marți, între orele 18-19. Prima întâlnire va fi pe 10 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - aprilie 2021 (2 grupe).

Număr maxim de participanți: 15

Facilitator: Nicolae-Iordache IORDACHE, părinte 9U2

Teme propuse: a da și a primi feedback pozitiv și constructiv, a pune întrebări, a asculta, a se prezenta sau a prezenta pe alții, a cere și a oferi ajutorul, a fi generos, a ști/putea să refuze, a începe și susține o conversație memorabilă, a spune părerea într-o manieră constructivă (inclusiv a fi în dezacord), cum să facă brainstorming, cum luăm o decizie (în situații de incertitudine și non-urgente), construirea încrederii.

Cinemateca Coșbuc - cultură cinematografică

Întâlnirile se desfășoară o dată pe săptămână, în ziua de miercuri, între orele 18-19. Prima întâlnire va fi pe 11 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - aprilie 2021.

Facilitator: Șerban GEORGESCU, părinte 12U2

100 de filme de văzut după lecții.

Cinemateca Coșbuc - curs practic

Întâlnirile se desfășoară o dată la 2 săptămâni, în ziua de marți, între orele 10-11. Prima întâlnire va fi pe 17 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - aprilie 2021.

Număr maxim de participanți: 10

Facilitatori: Mihai SOFRONEA, prieten 5A

Introducere în imagine, montaj și scenariu. Realizarea de filme de scurt metraj (cu telefonul sau cu camera video).

Fii grozav pe internet!

Întâlnirile se desfășoară o dată la 2 săptămâni, în ziua de joi, între orele 20-21. Prima întâlnire va fi pe 12 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021.

Număr maxim de participanți: 20

Facilitator: Cosmin IONESCU, părinte 5A

Învățăm prin explorare sau curiozitate naturală, iar Internetul în toate formele lui pare că ne oferă răspunsurile dorite. Dar oare tot ce vedem și auzim e mereu în avantajul nostru?

Tehnologia ne poate ajuta și o putem folosi eficient. Vom discuta despre social networking și instant messaging, clickjacking, cyberbullying, blogging / vlogging, cum să ne protejăm identitatea și să ne securizăm telefoanele sau tabletele.

Educație juridică

Întâlnirile se desfășoară o dată pe săptămână, în ziua de joi, între orele 16-17. Prima întâlnire va fi pe 12 noiembrie, iar programul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021 (2 grupe).

Număr maxim de participanți: 20

Facilitator: Carmen CREȚU, părinte 11U1

Ce drepturi avem? Ce libertăți avem? Ce avem voie să facem și ce nu? Când încălcăm legea și ce se întâmplă când o încălcăm? De la ce vârstă răspundem penal? Cine ne protejează? Unde ne adresăm când avem probleme? Cum ne apărăm când suntem acuzați? De ce libertatea ta se întinde până acolo unde o întâlnește pe a celuilalt? Ce obligații are statul fata de noi?

Vom afla despre cum ne putem apăra corect și concret drepturile si libertățile, înțelegând care este importanța rolului nostru in societate. Vom încerca să aplicăm raționamente juridice, rezolvând exerciții reprezentate de diferite situații ipotetice, și vom încerca să identificăm dacă există o încălcare a legii, cine a greșit și de ce.

Design Your Life

Curs de dezvoltare personală orientat spre design

Serie de 6 întâlniri care se desfășoară o dată pe săptămână, în ziua de miercuri, între orele 19-20. Prima întâlnire va fi pe 18 noiembrie 2020, iar ultima pe 23 decembrie 2020. Condițiile de participare sunt: să îți asumi consecvența de a nu lipsi de la niciun curs, să ai intre 15-17 ani și să vii din proprie inițiativă.

Număr maxim de participanți: 30.

Facilitator: Ileana RĂDUCANU, prieten Coșbuc

Dacă ai între 15 - 17 ani, îți place tot ce e legat de design și vrei să știi cum poți să descoperi mai multe despre tine și despre cum poți aduce în viața ta designul, sub toate formele sale, te invit să participi la cursul DESIGN YOUR LIFE!

Teme propuse: Design de interior, Design de obiect, Vorbit în public, Actorie, Scriere creativă, Concepte creative, Invitați speciali (actori, designeri, oameni de afaceri etc), Dezbateri pe teme date.